Lunch op werk

5 producten die je op je werk het beste kunt vermijden

De eetgewoontes op de gemiddelde werkplek zijn helaas verre van gezond. We kiezen vaak voor eten waar we aan gewend zijn en dat makkelijk verkrijgbaar en mee te nemen is. Ook bedrijfskantines hebben nog te vaak ongezonde opties. Soepen zijn vaak voorverpakt en zitten vol met zout en er is een groot assortiment aan gefrituurde snacks.

Helemaal wanneer je een kantoorbaan hebt is het belangrijk om gezond te eten. Niet alleen voor de productiviteit maar ook ben je snel vatbaar voor ongewenst lichaamsvet als je veel zit. Bedrijven zouden hier op moeten inspelen, maar dit gebeurt nog zelden.

Aan jou de taak om deze eetgewoonten te doorbreken en te starten met het maken van gezonde keuzes.

In dit artikel bespreken we 5 producten die vaak gegeten worden tijdens werktijd, maar waar je beter ver bij uit de buurt kunt blijven als je productief wilt blijven en ongewenst vet wilt verbranden.

1: “Gezonde” repen

Om echt gezonde keuzes te maken, heb je enige basiskennis nodig van voedsel. Anders word je al snel verleid door producten die gezond lijken, maar dat helemaal niet zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn zogenaamde gezonde repen, zoals proteïnerepen en mueslirepen. Ze bevatten vaak veel suiker.

2: Suikerrijke producten

Donuts en gebak kan je beter laten staan. Vers zelfgemaakt gebak bevat over het algemeen veel suiker en geraffineerde bloem. Producten uit de supermarkt zijn nog een stuk ongezonder. Deze bevatten vaak ongezonde ingrediënten zoals transvetten.

Suiker kent veel verschillende schuilnamen. In deze korte handleiding lees je hoe je suiker het beste kunt vermijden.

Volgens de American Heart Association zorgen transvetten voor een hoger slecht cholesterol (LDL) en een lager goed cholesterol (HDL). Transvetten zorgen ook voor een grotere kans op een hartziekte of een beroerte.

3: Chips en zoutjes

Chips en zoutjes zijn ook geen goede keuze. Ze bevatten namelijk veel slechte vetten, calorieën en ongezonde smaakversterkers. Daarnaast zijn ze vaak ook veel te zout, waardoor je te veel natrium binnenkrijgt. Verder bevatten chips en zoutjes weinig voedingsstoffen waardoor je sneller last krijgt van een hongergevoel. Een beter alternatief is een handje ongezouten noten of een stuk fruit.

4: Energiedrankjes

Energiedrankjes zitten bomvol suiker, cafeïne en andere oppeppende middelen zoals taurine en glucuronolacton. Deze stoffen hebben een oppeppend effect, maar ze kunnen ook zorgen voor een verhoogde hartslag, overgewicht, stress, slaapproblemen, buikpijnklachten en hoofdpijnklachten. Ook kunnen ze het risico op diabetes type 2 vergroten.

5: Frisdrank

Vrijwel alle frisdrank bevat enorm veel suiker en kleurstoffen. Volgens de American Diabetes Association dragen deze suikerrijke dranken bij aan het ontstaan van diabetes type 2.

Als je een gezonde keuze denkt te maken door voor light frisdrank te kiezen, moeten we je helaas ook teleurstellen. De kunstmatige zoetstoffen die hierin zitten vergroten je eetlust en zorgen ervoor dat je trek krijgt in suiker.

Deze vijf producten kan je dus beter niet eten of drinken. In plaats daarvan kan je kiezen voor bijvoorbeeld water, groene thee, kruidenthee, salades, vers of gedroogd fruit, nootjes of een groene smoothies.

Als je moeite hebt om overdag van zoetigheid af te blijven, is de kans groot dat je verkeerd ontbijt. Probeer deze koolhydraatarme ontbijten om je eetlust in de middag en avond te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *