Stop met afvallen

Stop met afvallen

Het is misschien een beetje vreemde titel “Stop met afvallen”. En dat op een website die juist in het teken staat van allerlei manieren om op een juiste manier gewicht te verliezen. Echter er zijn enorm veel mensen die op een verkeerde manier bezig zijn met de strijd tegen een overgewicht. Als ik kijk naar welke berichten op afvallenkanwel.nl het meest populair zijn, dan zijn dat met name de geen die in het teken staan van diëten, zoals het soepdieet. Veel bezoekers zijn dus blijkbaar op zoek naar een snelle manier om kilo’s te verliezen. Is hier wat mis mee dan…? Nee.. in principe niet, het kan natuurlijk weinig kwaad om binnen enkele weken wat af te vallen. Het probleem zit hem vaak in het gegeven dat het er na een niet al te lange tijd vaak weer dubbel en dwars bij zit. Het zogenaamde “jojo effect”. Vandaar ook de titel “Stop met afvallen”.

Wat is je doel?

Een goede eerste stap is altijd het bepalen van je doel. Dit lijkt een onzinnige vraag, want je wil afvallen. Maar wil je na een paar maanden op de weegschaal staan en kunnen concluderen dat het dieet voor niks is geweest? Natuurlijk doel ik nu vooral op de geen die maar al te bekend zijn met het “jojo effect”. Je doel kan dan wel zijn om voor de zomer net even wat “strakker in het vel te zitten”. Maar is het dan niet beter om als doel te stellen: ik wil blijvend op een gewicht zitten. Waar ik mij zelf prettig bij voel (e/o voor mijn gezondheid beter is). Dit verschil lijkt klein te zijn, maar het is wel degelijk een groot verschil.

Even een paar kilo kwijt voor de zomer vraagt om een relatief korte tijd van minder eten. (Al dan niet in de vorm van een dieet en meer bewegen). Het lange termijn doel vraagt veel meer dan dat alleen!

Je doel bereiken

Eenmaal je doel helder en je kan aan de slag om het doel te bereiken. Dit lijkt alleen makkelijker dan het vaak is. Een tussenstap met de beantwoording van de vraag “hoe bereik ik mijn doel” is dan verstandig. Met name voor de geen die veel kilo’s willen afvallen en alles al geprobeerd hebben, kan het beantwoorden van deze vraag erg moeilijk zijn. Of misschien weet je het zelf al prima. Maar ben je bijvoorbeeld een persoon die bij negatieve emoties toch weer de koelkast leeg plundert. Dan is het bijna alleen mogelijk om je doel te bereiken, op het moment dat je op een andere manier leert omgaan met negatieve emoties. Daarnaast zijn er wel meer voorbeelden te benoemen, die er toe kunnen bijdragen dat het bereiken van je doel wel erg lastig maken (medisch, omgevingsfactoren, enz.).

Mijn advies zou dan ook zijn om er voor te zorgen dat je er niet alleen voor staat. Ga niet voor de korte termijn doelen in de vorm van weer een nieuw dieet. Ga een gesprek aan met bijvoorbeeld je huisarts, diëtist of een psycholoog. Bepaal gezamenlijk je doel en wat er voor nodig is om het doel te bereiken.

Aan de slag

Het moment dat je daadwerkelijk het punt hebt bereikt om echt aan de slag te gaan, kan best een tijd hebben geduurd. Het gaat namelijk niet om zomaar iets, het kan zelfs betekenen dat je hele stijl van leven moet worden veranderd. (Voeding, bewegen, psychisch, enz.). En dit heeft niet alleen invloed voor jou alleen, maar ook voor je omgeving (sociale netwerk). Het is dan altijd aan te raden om hier open over te zijn, je zal hierdoor alleen maar gesteund kunnen worden.

Zelfacceptatie

Bij de 3e stap heb ik al het kopje “aan de slag” staan en het kan best zo zijn dat dit veel te snel is. Wellicht zijn er tussen stappen nodig zijn. Of misschien kan je wel tot de conclusie komen dat het vooral om zelfacceptatie gaat. Als je niet een zodanig overgewicht hebt wat schadelijk voor je gezondheid is, kan je je zelf altijd eerst afvragen of het überhaupt nodig is om keer op keer bezig te zijn met je gewicht. Waarom de strijd keer op keer aangaan als bijvoorbeeld je hele familie blijkbaar een aanleg heeft voor “molligheid” en afvallen altijd een tijdelijk iets is. Kan je dan niet beter accepteren dat je net even wat meer weegt dan de gemiddelde persoon?

Of als je nog jong bent, is het dan perse nodig om mee te gaan in het zogenaamde ideaal beeld van wat mooi is? Is mager zijn de standaard om mooi gevonden te kunnen worden? Ik heb inderdaad makkelijk praten. En ik besef me ook wel dat het al heel anders wordt als je bijvoorbeeld dagelijks gepest wordt. Juist dan gaat het eerst vooral om “zelfacceptatie” (en daar hoef je nooit alleen voor te staan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *