Heeft lezen over afvallen zin?

Veel mensen die willen afvallen starten met het vergaren van informatie door er veel over te lezen. Wat dat betreft is het handig dat er enorm veel websites zijn die vol staan met artikels over gezond leven, sporten, voeding, diëten, enz. Maar heeft lezen over afvallen wel zin?Het lezen zal natuurlijk zinvol kunnen zijn, als je ook daadwerkelijk aan de slag gaat met de verworven informatie. M.a.w. start met afvallen door een methode te kiezen die het beste bij je past. Dit klinkt alleen wel heel erg makkelijk, want met name online zijn er wel heel veel verschillende methodieken te vinden. Moet je nou gaan voor een eiwitrijk dieet, of gaan starten met 5 keer per week de sportschool te bezoeken. Is het handig om koolhydraten zoveel als mogelijk te laten staan of is een keto dieet wellicht het beste voor je.

Ga voor de langere termijn verandering

Persoonlijk ben ik van mening dat afvallen prima mogelijk is via een bepaald dieet of methode. Echter… het zijn vaak korte termijn doelen die behaald worden. Je leest immers vaak over “snel resultaat” en het woord “blijvend” wordt vaak vergeten. Het gaat vaak toch echt over een andere levensstijl. Gezond eten, voldoende bewegen (al dan niet in de vorm van een sport), stress vermijden en vooral genieten van een bewuste levensstijl. Natuurlijk is het bij een overgewicht altijd verstandig om op een gezond gewicht te komen, maar ga niet voor de zogenaamde crash diëten. Denk aan het langer termijn en durf ook te genieten van af en toe een lekker wijntje en een ongezonde snack.

Natuurlijk ben ik mij er van bewust dat bovenstaande wel erg makkelijk gezegd is. Echter aangezien de titel van dit artikel “Heeft lezen over afvallen zin?” is, wil ik graag een tip geven. Probeer bij een afval wens niet elke dag op vele websites informatie te lezen over alles wat erbij komt kijken. De meeste websites zijn commercieel ingesteld (ja, deze ook een beetje) en het is maar de vraag of het altijd betrouwbaar is. Spendeer liever eens wat geld aan een goed “Health tijdschrift” abonnement:

  • Men’s Health – Voor de man die bewust leeft en alles wil weten over verantwoorde voeding, sporten en meer.
  • Women’s Health – Voor de zelfbewuste vrouw die houdt van sporten, gezonde voeding en vooral een gezonde geest.

Tja het is wel wat lomp reclame maken met de twee bovenstaande linkjes, maar ik meen het wel serieus. Leuke “sport tijdschriften” doorbladeren zorgt voor ontspanning. En dan zijn de twee genoemde ook nog eens erg leerzaam, zonder belerend te zijn. Maandelijks komen ze uit en een proefabonnement is zeker niet duur te noemen.

Blijf realistisch

Een acceptabel gewicht, regelmatig sporten (of flink bewegen) en gezonde voeding. Iedereen weet dat dit drie belangrijke peilers zijn voor een gezond leven. Toch denk ik wel eens: “Blijf ook realistisch”. Op een bepaalde leeftijd is het echt niet ongewoon om een hogere BMI te krijgen. Moet je dan echt alles er aan doen om die paar moeilijke kilo’s kwijt te raken? En wat als je door bijvoorbeeld een chronische aandoening pijn ervaart bij het sporten? Door de pijngrens heen gaan om maar “gezond” te willen zijn? En zo zijn er wel meer situaties te beschrijven, waarbij realistisch blijven belangrijk is.

Durf te genieten en dat mag best af en toe wat minder gezond zijn. Er is niks mis met een wijntje in het weekend met een lekker grote bak chips. Natuurlijk zijn er gezondere alternatieven, maar je mag best af en toe zondigen.

(dit artikel bevat gesponsorde links, weliswaar naar een eigen website… maar toch..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *