Appels

8 redenen om appels te eten

Dat appels gezond zijn, wist je waarschijnlijk al. Maar wat doen appels precies voor ons lichaam? Het Engelse gezegde “An apple a day, keeps the doctor away” bevat zeker een kern van waarheid. Wij hebben 8 gezondheidsvoordelen van appels voor je op een rijtje gezet.

1: Rijk aan anti-oxidanten

In 2004 deed het United States Department of Agriculture onderzoek naar de concentraties aan anti-oxidanten in voedsel. Twee appels, de Red Delicious en de Granny Smith, scoorden hierbij zeer goed. Ze haalden van de 100 onderzochte etenswaren de 12de en de 13de plaats. Anti-oxidanten beschermen ons lichaam tegen tal van ziektes en beschermen je huid tegen veroudering.

2: Lager cholesterol

Appels helpen om je cholesterol te verlagen. Dit is te danken aan de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in appels te vinden zijn. Deze binden zich in de dikke darm aan vetten, waarna ze ons lichaam verlaten. Het resultaat? Een lager cholesterol en een gezonder lichaam.

3: Preventief tegen diabetes

Regelmatig een appel eten, verkleint de kans op diabetes type 2. Vrouwen die iedere dag minstens één appel eten, hebben maar liefst 28 procent minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen die geen appels eten. De oplosbare vezels waar appels zo rijk aan zijn, zwakken de schommelingen in onze bloedsuikerspiegel namelijk af waardoor je gezonder kunt afvallen.

4: Verminderd risico op kanker

Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat appels het risico op kanker verminderen. Wetenschappers van de American Association for Cancer Research zijn het er over eens dat het eten van appels die rijk zijn aan flavonol helpt om het risico op alvleesklierkanker met 23 procent te verminderen.

Onderzoekers van de Cornell University hebben verschillende bestanddelen in appelschillen ontdekt die helpen om kankercellen in onze lever, borst en dikke darm tegen te gaan. Ook het National Cancer Institute in Amerika erkent de gezondheidsvoordelen van appels: zij adviseren een vezelrijk dieet om de kans op darmkanker te verkleinen.

5: Detox voor je lever

We consumeren constant toxische stoffen. Onze lever breekt deze stoffen af en verwijdert ze. De toxische stoffen kunnen zich echter ook in je lever ophopen en daar schade aanrichten. Gelukkig helpen appels je om je lever te ontgiften en af te vallen.

6: Gezonde hersens

Een nieuwe studie met muizen heeft aangetoond dat het drinken van appelsap de effecten van ouderdom op onze hersens tegengaat en Alzheimer kan voorkomen. De muizen die tijdens de studie een dieet met appels kregen, hadden hogere niveaus van de neurotransmitter acetylcholine en presteerden beter bij proeven met doolhoven dan de muizen met een gewoon dieet.

7: Bescherming tegen de ziekte van Parkinson

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die fruit en andere vezelrijke voeding eten, een kleinere kans hebben om de ziekte van Parkinson te krijgen. Wetenschappers verklaren dit door de grote hoeveelheden aan anti-oxidanten die in onder andere appels te vinden zijn.

8: Witte en gezonde tanden

Nee, appels vervangen je tandenborstel niet. Bijten en kauwen op een appel zorgt er wel voor dat je meer speeksel aanmaakt. Het aantal bacteriën in je mond vermindert hierdoor en bovendien gaat het tandbederf tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *