psychologie en afvallen

De psychologie van het afvallen

Afvallen is de laatste jaren een hot item. Miljoenen mensen houden zich dagelijks bezig met het verliezen van gewicht en worden daarbij geïnspireerd door bekende bloggers. Deze bloggers nemen andere mensen mee in hun reis van het afvallen. Dit doen ze bijvoorbeeld via social media kanalen als Instagram. Traditioneel gezien zijn er twee vraagstukken die men aangrijpt bij het afvallen namelijk: welke sport er gedaan moet worden en wat voor soort dieet daarbij aangehouden moet worden.

Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat deze onderdelen funest zijn om af te vallen. Maar in onze ogen zijn dit echter niet de belangrijkste onderdelen. Welk dieet je ook volgt en welke sport je ook uitoefent, er is een ding waar je niet zonder kan om af te vallen en dat is: continuïteit. In onze ogen is het controleren van je psychologie het belangrijkste om af te kunnen vallen. Goede gewoontes omarmen en slechte gewoontes omzeilen en dit op de langere termijn volhouden is de sleutel tot succes.

Slechte gewoontes uit de weg gaan.

Om te komen tot psychologische continuïteit zal je negatieve gewoontes moeten voorkomen. Om dit te kunnen doen heb ik 2 handige tips:

Tip 1: Zorg er voor dat het minder gemakkelijk wordt om een negatieve gewoonte te volbrengen. Als je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om als toetje net teveel chocolade ijsjes op te eten, dan moet je er voor kiezen om deze niet meer aan te schaffen. Als je altijd net teveel snoepgoed eet op kantoor, dan kun je vragen of de snoeppot verwijderd kan worden. Een simpel hulpmiddel dat zal helpen bij het afvallen maar uiterst effectief!

Tip 2: Probeer de stemmetjes in je hoofd te overmeesteren. Als je voor de keuze komt te staan om een bijvoorbeeld een lekkere snack te gaan kopen, dan kan het zo zijn dat je last heb van een stemmetje in je hoofd dat zegt: “eens een lekker kroketje kan heus geen kwaad?” Zelf weet je heus wel dat het niet bij een keer blijft, maar toch is het heel verleidelijk. Wees allert op dit stemmetje en spreek het stemmetje tegen!

Het creëren van goede gewoontes.

Om slechte gewoontes te voorkomen is het van noodzaak dat er goede gewoontes worden gevolgd. Vanuit de psychologie bekeken werkt dit als volgt. Stoppen met een oude gewoonte zal er voor zorgen dat er een leegte achterblijft in het handelen. Als je voorheen altijd een portie chips nam tijdens het kijken van het 8 uur journaal en nu plots niet meer, dan zal dat vreemd aanvoelen. Je zult veel minder last hebben van dat onwennige gevoel als je de oude gewoonte inwisselt voor een nieuwe gewoonte. Dit kun je doen door bijvoorbeeld i.p.v. een portie chips te eten tijdens het 8 uur journaal, voortaan games te gaan spelen achter de telefoon.

Goede gewoontes aanleren is op zich dus al essentieel. Om dit te kunnen doen heb ik 2 tips voor je.

Tip 1: creëer een ritueel. Het ochtendritueel kan gezien worden als het belangrijkste onderdeel van de dag. Stel dat je de dag begint met een uurtje internetten en daarna een uurtje video gamen dan is de kans groot dat er de rest van de dag weinig goeds gedaan zal worden. Als je daarentegen bijvoorbeeld begint met een gezond ontbijtje, gevolgd door wat yoga-oefeningen, dan is de kans groot dat je een uiterst productieve dag tegemoet zal zien.

Tip 2: Probeer constant je gedrag bij te houden. Het is uiterst belangrijk maar ook effectief om je gedrag zoveel mogelijk te monitoren. Dat kan betekenen dat je elke dag bijhoudt hoeveel calorieën er naar binnen komen, maar ook dat elke dag op de weegschaal gaat staan. Bijhouden wat je voortgang is, geeft inzicht of je goed op weg bent of dat je een tandje bij moet schakelen.

Mocht je moeite hebben om oude gewoontes te laten varen dan kan je altijd nog hulp krijgen van een professionele psycholoog. Een professionele psycholoog kan jou helpen om af te komen van een bepaalde verslaving. In dit geval dus een slechte gewoonte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *