AFvallen lukt niet

Wat te doen als afvallen niet lukt

Als je ondanks alle inspanningen niet afvalt, dan zijn de tips uit dit artikel bedoeld voor jou. Zie de tips als een checklist om er zeker van te zijn dat je niet ergens een foutje maakt.

1. Relax

Het kan zijn dat je veel stress ervaart in je leven. Het kan komen door je relatie, je werk of andere situaties. Afvallen kan hierdoor niet lukken. Bij langdurige stress kunnen er stresshormonen aangemaakt worden, namelijk cortisol en adrenaline.

Deze zorgen ervoor dat je spieren afgebroken worden, je spijsvertering achteruit gaat en dat je eerder vermoeid zal zijn. Neem daarom elke dag voldoende rust en probeer te ontspannen met een boek of een leuke film.

2. Het addertje onder het gras

De meeste mensen hebben het idee dat ze gezond eten als ze proberen af te vallen. Sapjes, lightproducten, je kan denken dat dit gezond is. De suikers die in de vruchtensap zitten zijn de een van de grootste boosdoeners van overgewicht.

Bij lightproducten, zoals cola light of Optimel light, zijn de suikers vervangen door schadelijke zoetstoffen zoals aspartaam. Uit een onderzoek aan de University of Texas Health Science Center bleek dat light dranken voor 41 procent meer overgewicht zorgt dan normale frisdranken. Dit komt omdat de schadelijke zoetstoffen je lichaam uit balans brengen waardoor het niet meer goed functioneert.

3. Verander van dieet

Je lichaam kan zich aanpassen aan je dieet, waardoor het niet meer de werking heeft als daarvoor. Verander in dat geval dan van dieet of breng variatie aan. Deze verandering kan je lichaam een nieuwe prikkel geven, waardoor de stofwisseling weer opgang komt om je overtollige kilo’s te gaan verbranden! Dit betekend niet dat je een ongezond crash dieet moet volgen. Er zijn genoeg gezonde diëten waar je uit kunt kiezen.

4. Beweging en sport

Bewegen is noodzakelijk tijdens het afvallen. Dagelijkse beweging houdt je lichaam in conditie en kan het afvallen versnellen. Probeer wandelend naar de supermarkt te gaan of na het eten een rondje te lopen door de buurt. Zelfs vaker de trap nemen kan een positief effect hebben op je gezondheid en ook zeker op je gewicht.

Daar bovenop kun je sporten om het afvallen nog sneller te laten verlopen. Sporten wordt vaak geassocieerd met lange en eenzame cardiosessies in de sportschool, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Groepstrainingen in de sportschool of een bootcamp buiten zijn ook erg goed. De sociale druk houd je dan gemotiveerd.

5. Slapen

Krijg je wel genoeg slaap? In het hectische leven wat we dagelijks leiden, wil de nachtrust hieronder lijden. Het is lastig om voldoende slaap te krijgen. Bij slaapgebrek maak je meer hongerhormonen (ghreline) aan. Hierdoor kan je dus ook eerder trek krijgen. Slaaptekort kan ook een probleem vormen voor je stofwisseling, waardoor je minder vet gaat verbranden. Je moet bij voorkeur 8 uur slapen per nacht.

6. Geef het tijd

Het belangrijkste middel bij afvallen, is tijd. Het afvallen gaat in het begin soms erg hard, waardoor het na een paar weken ineens langzamer gaat. Dit kan een ontmoedigend effect hebben op de afvaller. Daarna kan je op een ‘plateau’ komen. Dit houdt in dat je lichaam in de spaarstand gaat. Om hieruit te komen, heeft je lichaam weer even die nieuwe prikkel nodig, zoals een nieuw gezond recept of een lange wandeling.

Deel je ervaringen

Heb je iets gehad aan bovenstaande punten qua herkenning wellicht? Ik daag je uit om dit te delen door een reactie te plaatsen. Op deze manier wordt het voor mij misschien duidelijk welk punt er door jullie als meest belangrijk wordt gezien als reden dat het afvallen niet lukt. En dan zal ik daar eens research naar doen en een hopelijk bruikbaar artikel over schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *