Schijf van Vijf

Gezond eten

Het voedingscentrum is van mening dat gezond eten betekend; met gezond verstand bewuste voeding keuzes maken. Daarbij is het nodig om de vijf regels van de Schijf van Vijf te volgen;

  • Eet gevarieerd.
  • Eet niet te veel en beweeg.
  • Gebruik minder verzadigd vet.
  • Eet volop groente, fruit en brood
  • Ga veilig met voedsel om

De 5 vakken geven aan hoe je variatie aanbrengt. Gebruik daarbij de aanbevolen hoeveelheden als richtlijn. Ook als je wil afvallen geld deze richtlijn…

Als je niet meer eet dan je lijf nodig heeft, kom je ook niet aan. Dit noemt het Voedingscentrum energiebalans. Wat je daarvoor moet doen? Je eet gewoon gezond volgens de Schijf van Vijf en beweegt minstens 30 minuten per dag. En: als het af en toe een keer niet lukt, dan compenseer je dit direct met een Balansdag *.

Vakken Schijf van Vijf

1. Groente en fruit

Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.

2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten

Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer.

3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers

Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en visvetzuren.

4. Vetten en olie

Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

5. Dranken Belangrijk vanwege: water.

Snoep, koek en sauzen: ‘extra’s’

Deze staan niet in de Schijf van Vijf  aangezien ze minder belangrijk zijn voor het leveren van voedingsstoffen. Ze leveren vaak wel veel calorieën in de vorm van vet en/of toegevoegde suikers.

Hoeveel per dag?

Via Mijn.voedingscentrum.nl is het mogelijk om inzicht te krijgen in wat je eet. Een account aanmaken is gratis en al 1.000.000 mensen gingen je voor. Met Mijn Voedingscentrum krijg je duidelijk hoeveel calorieën je elke dag binnenkrijgt. Je weet hoeveel voedingsstoffen er in je eten zitten (denk aan koolhydraten, vet, ijzer, enz.). Daarnaast kom je er achter wat er al dan niet in de Schijf van Vijf voorkomt wat je binnenkrijgt. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je onderzoeken of je genoeg beweegt en kan je bijhouden hoe je gweicht veranderd.

Op de genoemde website kan je ook de Eetmeter vinden. Een dagelijks eetdagboek die ook beschikbaar is voor een smartphone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *