Koolhydraat arme recepten

Koolhydraatarme recepten

Je zoekt een gezond eetschema want wat je de laatste tijd hebt gegeten was nou niet bepaald een oppepper voor lijf en leden. Teveel pizza, patat en pasta. Dat zijn in ieder geval veel te veel koolhydraten. Daar is ons lichaam niet voor gemaakt. Waar een lijf weer gezond en energiek van wordt zijn groentes, fruit, noten, vis en eieren.

Te veel koolhydraten

Wanneer we te veel aan koolhydraten eten worden we te dik en voelen ons moe en niet energiek. We krijgen een dikke buik want daar worden de tot glucose omgezette koolhydraten opgeslagen als vet. Diabetes type 2 ligt op de loer. Je kan dit veranderen door meer koolhydraatarme producten te gaan gebruiken en er op te letten wat je eet. Gezonde voeding begint meteen al ’s morgens wanneer je wakker wordt en je eerste eetmoment hebt van de dag. Een stevig en gezond ontbijt is de beste start van de dag. Je kunt er voorlopig weer tegen.

Koolhydraatarm ontbijt

Waarom zou je koolhydraatarm gaan ontbijten? Ontbijt zonder deze stoffen zorgen er voor dat je insulinespiegel constant blijft. Geen grote schommelingen en een vol gevoel in je maag. Ook geen schranspartijen in de middag. Je bloedsuikerspiegel blijft op een acceptabel laag niveau. Hierdoor worden de vetreserves aangesproken en ga je afvallen.
Ongeschikt wanneer je koolhydraatarm wilt ontbijten
Een aantal producten die je moet vermijden zijn;

  • Brood en croissants
  • Muffins en donuts
  • Alle ontbijtgranen en repen
  • Cornflakes

Deze producten dragen er niet echt toe bij om af te slanken en weer een strak lichaam te creëren. Vermijd ze wanneer je koolhydraat arm wilt gaan eten. Er blijft nog genoeg over om van een goed ontbijt te genieten. Een aantal ontbijten die koolhydraatarm zijn worden hieronder beschreven.

Groenteomelet met spinazie

Met 2 eieren, een flinke hand spinazie en 6 gehalveerde cherrytomaatjes maak je een heerlijk omelet. Verhit één eetlepel olie in een koekepan en doe daar de gehalveerde tomaatjes plus de hand spinazie bij. Wanneer de spinazie is geslonken breek je 2 eieren op deze massa. Afmaken met wat zeezout en peper. Eet hierbij een rijstwafel.

Amandelcrackers

Deze crackers zijn een uitstekend ontbijt en bevatten per stuk ongeveer 0.8 gram koolhydraten. Met 75 gram amandelmeel, 30 gram kokosmeel en 40 gram lijnzaad plus een ei,snufje zout en 60 gram kokosolie(of roomboter) maak je 12 heerlijke ontbijtcrackers. Alle ingrediënten vermengen en tot een bal kneden. Leg deze bal tussen twee vellen bakpapier en maak er een platte plak van. Haal het bovenste vel papier van het deeg en steek er met een deegvormpje plakjes uit. Bak in een hete oven op het bakpapier de crackers tot een brosse lekkernij en geniet van een voedzaam ontbijt.

Gezonde voeding

Wanneer je steeds meer je eetgewoontes uitbreidt naar koolhydraatarme producten zul je deze ook meer gaan waarderen. Deze producten bevatten vaak veel meer eiwitten. Toch moet je in de gaten houden dat de artikelen niet te veel zoetstoffen bevatten. Deze zijn slechter voor de gezondheid dan was gedacht. Probeer dus zoetstoffen als aspartaam, saccharine en maltodextrine te vermijden. Ook acesulfaam-k, sucralose en glucose-fructose siroop zijn kunstmatige zoetstoffen die niet bijdragen aan een gezond eetpatroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *