Quinoa korrels

Hoe gezond is quinoa?

Quinoa is het zaad van een plant en staat bekend als superfood, vanwege de hoge hoeveelheid voedingsstoffen. Het zaad is een bron van onder andere vezels, eiwitten, mangaan, fosfor, ijzer, magnesium en zink.

De voedingsstoffen in quinoa kunnen voor bepaalde gezondheidsvoordelen zorgen. Zo kan het eten van quinoa de bloedsuikerspiegel verlagen, kan het bescherming bieden tegen kanker en kan de stofwisseling verbeteren.

Wil je meer te weten komen over quinoa? Lees dan verder. Je zult wat leren over de geschiedenis van quinoa, welke ziektes voorkomen en/of bestreden kunnen worden door quinoa te eten, welke vitamines en mineralen het zaad bevat en of je het afvallen kunt bevorderen door quinoa te eten.

Waar komt quinoa vandaan?

Quinoa komt van origine uit het Andes-gebied in Zuid-Amerika waar het al duizenden jaren wordt gegeten. Voor de Inca´s was quinoa heilig voedsel en noemden het ´moeder van alle granen´. Toen de Spanjaarden Zuid-Amerika bereikten, vonden zij dat quinoa voedsel voor indianen was en verboden het cultiveren ervan.

De Spanjaarden vernietigden alle quinoavelden, maar vergaten een klein deel hoog in de bergen. In 1970 werd quinoa geherintroduceerd in de moderne wereld. Het zaad krijgt steeds meer bekendheid en wordt steeds vaker gegeten, mede dankzij dat het een superfood is.

Waarom quinoa gezond is

Reguleren van de bloedsuikerspiegel: geraffineerde koolhydraten kunnen de kans op het krijgen diabetes 2 vergroten. Uit onderzoek in 2007 door het Department of Nutrition is gebleken dat volkorenproducten, zoals quinoa, de kans op het krijgen van diabetes 2 juist kunnen verlagen.

De glycemische index is een maatstaf waarmee gemeten wordt hoe snel voedsel de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Voedsel met een hoge GI kunnen de kans op het krijgen van diabetes 2 verhogen. Quinoa heeft een lage GI. Dit is goed voor de bloedsuikerspiegel.

Deze lage GI is ook de reden dat quinoa als één van de weinige echt vullende producten in een koolhydraatarm dieet opgenomen kan worden. Het koolhydraatarme dieet wordt tegenwoordig door veel diëtisten en instanties aangeraden voor mensen met overgewicht die willen afvallen.

Bescherming tegen kanker: in quinoa zitten flavonoïden die positieve effecten op de gezondheid hebben. Een van deze flavonoïden is quercetine. Uit onderzoek in 2008 door het Division of Food and Science and Biotechnology is gebleken dat dit stofje bescherming kan bieden tegen met name longkanker

Quinoa is ook rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat zij de vrije radicalen (die het lichaam zelf aanmaakt) die kanker kunnen veroorzaken, bestrijden. In ontkiemde zaden zitten zelfs meer antioxidanten.

Verbeterde stofwisseling: quinoa is rijk aan mangaan. Dit mineraal is belangrijk voor de stofwisseling in het lichaam. Het eten van quinoa kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel, het insulineniveau en het triglycerideniveau verlagen wat een positief effect heeft op de stofwisseling.

Overige gezondheidsvoordelen: de fosfor in quinoa draagt bij aan gezonde botten, koper aan een gezond hart, ijzer zorgt voor het transport van zuurstof in de rode bloedcellen en foliumzuur draagt bij aan de groei van weefsel.

De vitamines en mineralen van quinoa

Quinoa is rijker aan mineralen dan aan vitamines. Toch bevatten deze zaden ook een aantal vitamines. 185 gram gekookte quinoa bevat onder andere 77,7 mcg foliumzuur, 0,2 mg vitamine B1, 0,2 mg vitamine B2 en 0,2 mg vitamine B6.

Naast bovengenoemde vitamines bevat 185 gram gekookte quinoa 58 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan mangaan. Daarnaast zijn de zaden rijk aan magnesium (118 mg), fosfor (281 mg), koper (0,4 mg) en ijzer (2.8 mg).

Kun je quinoa eten tijdens het afvallen?

Quinoa bevat bepaalde voedingsstoffen die het afvallen kunnen bevorderen. De zaden zijn rijk aan eiwitten die de stofwisseling kunnen bevorderen, ervoor kunnen zorgen dat de eetlust afneemt en je eerder een vol gevoel geven.  Daarnaast zorgen de vezels in quinoa er ook voor dat je eerder een verzadigd gevoel hebt, waardoor je niet snel te veel zult eten. Ook de lage GI van quinoa kan het afvallen bevorderen, doordat het ervoor zorgt dat het hongergevoel afneemt.

Samenvatting

Quinoa wordt niet voor niets een superfood genoemd. De zaden zijn rijk aan voedingsstoffen die er voor kunnen zorgen dat de bloedsuikerspiegel gereguleerd wordt, bescherming bieden tegen kanker en de stofwisseling kunnen bevorderen.

Daarnaast kan het eten van quinoa bijdragen aan gezonde botten en een gezond hart. Door quinoa te eten in combinatie met andere gezonde voeding, kan je het afvallen bevorderen en draag je bij aan een goede gezondheid.

[1] Gunnars, K. 11 Proven Health Benefits of Quinoa. https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-quinoa/
[2] Division of Food, Science and Biotechnology. (2008). Multitargeted cancer prevention by quercetin. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18467024
[3] Bjarnadottir, A. Quinoa 101: Nutrition Facts and Health Benefits. https://authoritynutrition.com/foods/quinoa/
[4] Department of Nutrition. (2007). Whole grain, bran, and germ intake and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study and systematic review. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760498
[5] Quinoa History and Origin. http://www.ancientgrains.com/quinoa-history-and-origin/
[6] Nutrition Facts. http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10352/2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *