Koolhydraten

Snel afvallen met een koolhydraatarm dieet

In dit artikel leg ik je kort en duidelijk uit waarom een koolhydraatarm dieet de enige duurzame manier is om snel en efficiënt af te vallen.

Dat je tientallen jaren lang vertelt bent dat vet de oorzaak is van overgewicht en hoog cholesterol is het gevolg van een wetenschappelijke blunder medio 20ste eeuw.

Ancel Keys heeft toen, in 1953, de zeven landen studie gepubliceerd. In deze studie merkt hij op dat cholesterol niveaus in mensen het slechtst zijn in de landen waar mensen veel vet eten. Uit deze data concludeert hij dat vet eten ongezond is. Echter heeft Dr. Keys data in deze studie weggelaten die zijn hypothese niet ondersteunde. Een wetenschappelijke blunder dus.

Koolhydraatarm eten is juist gezond

Uit recent onderzoek blijkt dat koolhydraatarm eten juist erg gezond is en dat gezond vet eten helemaal geen kwaad kan. Het overstappen naar een koolhydraatarm dieet kan in het begin wat onwennig zijn. Een aantal goede dieet recepten zullen je hier erg bij helpen. De dieet recepten voor een koolhydraatarm dieet kun je in dit artikel op mijn eigen website vinden.

Koolhydraten zijn een van de drie meest voorkomende macronutriënten in ons voedsel (de andere twee zijn vetten en eiwitten). Macronutriënten worden in je lichaam omgezet tot energie of gebruikt als bouwstoffen.

Voorbeelden van verschillende koolhydraten in je voedsel zijn: suiker, granen, zetmeel, alcohol, lactose en maltose. De eerste vier herken je waarschijnlijk wel, er zit er tegenwoordig altijd wel één van in elke maaltijd. Dit was niet altijd het geval.

Onze verre voorouders en wetenschappelijk bewijs

In miljoenen jaren van evolutie eten ‘wij’ pas de afgelopen paar duizend jaar koolhydraten, en pas de afgelopen paar honderd jaar in toenemende mate. Het lijkt er dan ook erg op dat ons lichaam niet zo goed met koolhydraten om kan gaan.

Ja, ons lichaam kan energie halen uit koolhydraten maar, dit heeft allerlei vervelende bijwerkingen die we op de korte termijn niet zien maar die op de lange termijn zorgen voor chronische ziektes en overgewicht.

James Braly en Ron Hoggan gaan in hun boek “Dangerous Grains” zelfs zo ver dat ze zeggen dat gluten intolerantie (het niet kunnen verteren van granen) aan de basis ligt van een hoop vormen van Kanker.

En in deze studie bijvoorbeeld, blijkt dat een koolhydraatarm dieet zorgt voor een gezonder cholesterol en een lager insuline niveau t.o.v. een koolhydraatrijk dieet. Met andere woorden: koolhydraatarm eten = een betere algehele gezondheid.

Begin vandaag nog met afvallen

Gewapend met de bovenstaande informatie kunnen we een paar actiestappen opschrijven die je zullen helpen afvallen. De stappen zijn:

  • Consumeer kennis over gezond en snel afvallen. Leer op een korte en simpele manier hoe je lichaam in elkaar zit zodat je zelf kunt bepalen wat wel en niet goed voor je is. Op deze website en op www.jasperalblas.nl vind je meer dan voldoende informatie om mee aan de slag te gaan.
  • Eet volgens een koolhydraatarm voedingspatroon. Dit is niet alleen goed om snel af te vallen, maar – zoals je hierboven hebt kunnen lezen – is ook erg gezond.
  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag voor optimale gezondheid en efficiënt gewichtsverlies. In dit artikel  geef ik daar meer informatie over.

Eet koolhydraatarm, dat betekent: geen suiker, geen granen, geen zetmeel en geen alcohol. Laat de volgende producten de komende paar weken even links liggen: pasta, witte rijst, noedels, brood, aardappels, pizza, gefrituurd eten en natuurlijk snoep, koek, chips en andere geproduceerde (en vaak gezoete) producten zoals pastasauzen. Het is niet ongebruikelijke om na een week al resultaat te zien en te voelen.

Over de auteur, Jasper Alblas
Op zijn website www.jasperalblas.nl helpt Jasper mensen met afvallen en gewichtsverlies. Dit doet hij op een praktische en wetenschappelijk onderbouwde manier. Zijn website is de plek om te beginnen als je jou overtollig lichaamsvet wilt verbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *