suiker

Waarom jij liever geen overgewicht hebt

Sinds de industriële revolutie is ons voedingspatroon ontzettend veranderd. Wij eten niet meer uit de natuur maar vooral bewerkte voedingsmiddelen waar veel suikers, vetten en andere stoffen aan toegevoegd zijn.

Het gevolg hiervan is dat bijna de helft van de mensen overgewicht heeft. Er is veel actie voor nodig om mensen bewust te maken van het gevaar dat zij lopen als zij overgewicht hebben en dan nog zijn veel mensen niet in staat om er echt wat aan te doen.

In dit artikel lees je drie gevaren van overgewicht waar je liever niet mee te maken krijgt.

Suikerziekte

Diabetes type 2 is een steeds groter voorkomend probleem. Bijna iedereen die hieraan lijdt heeft overgewicht. Het ontstaan van diabetes gaat gepaard met insuline resistentie. Insuline is een hormoon dat je bloedsuikerspiegel in balans houdt. Als je constant een teveel aan suiker in je bloed hebt moet er elke keer meer insuline aangemaakt worden om het te kunnen reguleren. Je lichaam wordt er ongevoelig voor.

Als je overgewicht hebt is de kans groter dat je dit ontwikkeld. Omdat je lichaam niet meer luistert naar de insuline blijft er een teveel aan glucose in je bloed. Dit is erg ongezond en het lichaam zal dit op gaan slaan als vet.

Dit risico wordt snel kleiner wanneer je gewicht verliest. Veel mensen worden direct aan de medicijnen gezet, ze moeten bijvoorbeeld insuline inspuiten. Maar met een gezonde natuurlijke voeding zal je snel gewicht verliezen, waardoor je insuline hormoon weer normaal kan gaan werken en je bloedsuikerspiegel kan reguleren.

Je kunt dit doen door een koolhydraatarm dieet te volgen. Het vermijden van suikers, transvetten en bewerkte voeding zal je enorm helpen. Het is belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te eten.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een van de grootste doodsoorzaken in Nederland. Als je overgewicht hebt is de kans hierop veel groter dan als je een gezond gewicht hebt.

Door overgewicht ontstaat vaak eerst een hoge bloeddruk en een hoger cholesterolgehalte. Hierdoor stijgt de kans dat je een hartaanval krijgt enorm.

Gelukkig kun je door snel af te vallen het risico daarop erg verlagen.

Naast het eten van een gezonde voeding is het aan te bevelen om iedere dag in ieder geval een half uur te bewegen.

Artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Door overgewicht worden je spieren en botten enorm belast. Artrose komt vooral voor in de heupen, rug en knieën.

Het is heel belangrijk dat er kraakbeen in je botten zit. Anders zal er schade ontstaan en zijn ze niet beschermd. Dat kan veel pijn doen en ervoor zorgen dat je niet meer lekker kunt bewegen. Doordat er meer druk op het kraakbeen komt te staan dan het eigenlijk aan kan zal het op den duur zelfs door slijten. Dat wil je natuurlijk niet, want pijn en slecht bewegen beïnvloed de kwaliteit van je leven enorm.

Ook hier is afvallen de oplossing, omdat er dan minder gewicht op de gewrichten steunt.

Het blijft helaas niet bij deze risico’s. Ook verschillende soorten kanker en overgewicht worden aan elkaar gelinkt. Daarnaast zijn er bewezen verbanden tussen jicht en slaapapneu met overgewicht. Om nog maar niet te spreken over sociale problemen die vaak ontstaan door overgewicht.

Al met al brengt het dus veel en ernstige gevolgen met zich mee. Het is wetenschappelijk bewezen dat het gevaarlijk is. Steek je kop daarom niet in het zand als je overgewicht hebt, maar zorg dat je die kilo’s verliest. Hoewel het niet altijd makkelijk is met alle verleidingen die er zijn is het zeker de moeite waard.

Door af te vallen verlaag je het risico op alle genoemde ziekten. Ook zal het ervoor zorgen dat je energieker en vrolijker bent en meer zelfvertrouwen hebt. Al deze dingen samen maken dat je een gelukkiger en gezonder leven kunt lijden. En dat wil toch iedereen?

Zoek jij hulp bij het afvallen? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *