Sporten is gezond

Afvallen door sporten

Voldoende beweging is belangrijk voor een slank en gezond lichaam. Naast vet verbranding heeft sporten ook ontelbaren andere positieve effecten op je gezondheid. In dit artikel beschrijf ik hoe je de meeste calorieën kunt verbranden door effectief te sporten.

Het resultaat

Je kunt met een uur per week effectief sporten tot wel 10 kilo afvallen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de juiste voeding eet. In Jasper z’n artikel over afvallen tips vind je meer informatie over voeding en gewichtsverlies. In dit artikel kijken we naar de manieren om overtollig lichaamsvet zo snel en gezond mogelijk te verbranden.

Verschillende sporten

Er zijn een aantal verschillende sporten die je kunt beoefenen om af te vallen. De grootste drie categorieën zijn:

 • Duursport (zoals hardlopen, fietsen, spinning, aerobics, etc.)
 • Krachtsport (zoals fitness, sprinten en KEI training)
 • Pleziersporten (zoals tennis, hockey, voetbal, etc.)

Elk van deze sporten hebben voor en nadelen als het op gewichtsverlies aankomt. De verschillende categorieën worden hieronder besproken.

Duursport

Duursport is misschien wel de meeste bekende sport-categorie onder mensen die willen afvallen. Op het internet en in tijdschriften vind je allerlei informatie over hardloop trainingsschema’s om zo veel mogelijk vet te verbranden. Hieronder zijn de voor- en nadelen van duurporten om af te vallen opgesomd.

Voordelen

 • Veel calorieën verbranden – lange periodes van intensieve inspanning zorgen ervoor dat je veel calorieën verbrandt.
 • Makkelijk en goedkoop – je hebt in de meeste gevallen heb je alleen een paar sportschoenen nodig en je kunt aan de slag.

Nadelen

 • Kost veel tijd – duursporten neemt vaak minimaal een half uur in beslag, als je daar ook nog eens de voorbereiding en nazorg tijd bij optelt kost dit al gauw een vol uur.
 • Vergt voor doorzettingsvermogen – hardlopen is van veel mensen nou niet bepaald de leukste bezigheid. Om het toch een aantal keer per week te blijven doen (ook als het regent) is veel doorzettingsvermogen nodig.
 • Slijtage van het lichaam en blessures – duursporten bestaan altijd uit een eenzijdige beweging die herhaaldelijk uitgevoerd wordt. Op den duur zorgt dit voor blessures en slijtage aan het lichaam.
 • Hoog cortisol – langdurig intensieve inspanning veroorzaakt veel stress in je lichaam. Het stress hormoon cortisol schiet hierdoor omhoog. Naast een hoop andere negatieve effecten op je gezondheid zorgt het er ook voor spierafbraak en dit verlaagt je basis metabolisme (het aantal calorieën dat je in rust toestand verbrandt).

Krachtsport

Krachtsport heeft het imago van bodybuilding. Ontzettend gespierde mannen die al hijgend en kreunend met opgestroopte mouwen voor een spiegel hun biceps staan te trainen. Door dit vertekende beeld gaan veel mensen liever niet naar een sportschool. Dit is jammer want krachttraining heeft naast gewichtsverlies ook een hoop andere positieve gezondheidseffecten. Hieronder zijn de voor- en nadelen van krachttraining voor gewichtsverlies opgesomd.

Voordelen

 • Snel – intensive krachttraining zorgt al voor significant gewichtsverlies met slechts 15 minuten per week.
 • Blijvend hoger metabolisme – door krachttraining bouw je spieren op, deze spieren hebben, ook als ze niet gebruikt worden, energie nodig. Dus de basis metabolisme is hoger.
 • Beter gevormd figuur – een gespierder lichaam wordt in onze samenleving als mooi gezien. Maak je geen zorgen dames, krachttraining zal je geen ‘gespierde’ armen geven. Hooguit een mooi gevormd lichaam. Mannen krijgen wel veel sneller grote spieren.
 • Sterkere botten – krachttraining wordt in verschillende studies aangetoond als beste manier op je botten sterker te maken.

Nadelen

 • Blessures – als je krachttraining verkeerd uitvoert kan je vervelende blessures oplopen. Door je goed te laten voorlichten of een sportinstructeur om advies te vragen kan dit probleem makkelijk voorkomen worden.
 • Saai – trainen in de sportschool wordt door veel mensen als saai ervaren. Dit is natuurlijk subjectief.
 • Ongemakkelijk – het kan soms wat ongemakkelijk zijn om als vrouw tussen de mannen bij het krachttraining hoekje in de sportschool te staan. Na een paar keer raak je hier vanzelf aan gewent.

Pleziersport

Ik ben ervan op de hoogte dat ‘pleziersport’ misschien niet de juiste term is, want er zijn natuurlijk ook een hoop mensen die hardlopen, fietsen of krachttraining onder pleziersport zullen scharen. Maar de term teamsport omschrijft de categorie ook niet helemaal, want sporten zoals tennis hoef je niet in een team te doen. Ik hoop dat de voor- en nadelen je een duidelijker beeld van deze categorie zullen geven.

Voordelen

 • Leuk – de categorie heet niet voor niets pleziersport. Er zit een competitief- of spelelement in dat de bezigheid leuk maakt.
 • Sociaal – je doet deze sport bijna altijd met meerdere mensen.
 • Makkelijke toe gangbaar – er zijn meer dan voldoende sportclubs in Nederland voor allerlei verschillende sporten.
 • Verplichte komst – als je met je team genoten hebt afgesproken om op een bepaalde dag te trainen dan ben je ook verplicht te komen. Dit zal je zeker helpen van de bank te komen naar een dag hard werken.

Nadelen

 • Vaste avonden – het laatste voordeel is natuurlijk ook een nadeel. Elke keer op een vaste dag trainen of spelen verplicht je wel om de rest van je leven daar omheen te plannen.
 • Niet altijd intensief genoeg – niet alle sporten zijn intensief genoeg om echt lichaamsvet te verbranden. Zeker op de lagere niveaus is het sociale aspect vaak belangrijker dan het intensieve aspect van de sport.

Conclussie

Ieder persoon is anders. Kies vooral een sport waarvan jij denkt dat je deze makkelijk vol kunt houden. Je kunt beter een sport kiezen die iets minder efficiënt vet verbrand, maar die je wel met gemak de rest van je leven volhoud (omdat je het leuk vind). Twee weken intensief hardlopen en daarna opgeven gaat je op de lange termijn niet helpen af te vallen.

Ik raad mijn cliënten aan te beginnen met krachttraining. Wat sporten betreft is het de meest efficiënte, duurzame en gezonde manier van afvallen. Zoals hierboven beschreven verbrandt je niet alleen calorieën tijdens het sporten, maar zorgt de gewonnen spiermassa er ook nog eens voor dat je basis metabolisme (het aantal calorieën dat je in rust toestand verbrandt) omhoog gaat.

Dat gezegd hebbende blijft voeding het belangrijkste onderdeel van gewichtsverlies. Op Jasper’s boodschappenlijst, op www.jasperalblas.nl staat precies beschreven welke producten je wel en niet mag eten als je wilt afvallen.

Over de auteur, Jasper Alblas
Op zijn website www.jasperalblas.nl helpt Jasper mensen met afvallen en gewichtsverlies. Dit doet hij op een praktische en wetenschappelijk onderbouwde manier. Zijn website is de plek om te beginnen als je jou overtollig lichaamsvet wilt verbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *