Sonja Bakker

Sonja Bakker

Het Sonja Bakker dieet… wie kent het inmiddels niet. Zelf noemt ze het geen dieet, maar een voedingspatroon. Bij dieten vallen mensen sneller af, maar dit leid vaak tot een jojo effect. Ze heeft liever dat het langer duurt en dat het resultaat blijvend is. Om dit te bewerkstelligen heeft ze een methode ontwikkeld die voor velen een succes lijkt te zijn, maar wat houd haar methode in..?

Afvallen met de Sonja Bakker methode

In de eerste plaats is het wel op z’n plaats om te vermelden dat Sonja Bakker een gewichtsconsulente / voedingsdeskundige en schrijfster is. Vanuit haar opleiding en ervaring heeft ze het boek “Bereik je ideale gewicht” geschreven. Hiervan zijn er meer dan 1,5 miljoen van verkocht. (en vele titels volgden).

Op haar eigen website (Sonjabakker.nl) wordt het (mij) niet helemaal duidelijk wat het “geheim” van haar methode is. Wel vind ik enorm veel boodschappen lijstjes, de mogelijkheid om online haar boeken te bestellen en de mogelijkheid om te  “online afslanken” met de promo tekst:”Januari aanbieding! Nu 12 persoonlijke weekmenu’s voor maar € 75,00 exclusief boek of €85,00 inclusief boek!”. (Volgens haar biografie komt ze uit een ondernemersfamilie…ach ja…niks mis mee toch? Anderzijds zijn er zorgverzekeraars die haar online afslank methode in het aanvullende pakket hebben opgenomen).

Als ik het verder goed begrijp is afvallen met Sonja Bakker mogelijk doordat de manier van eten wordt aangepast, gevarieerd maar met een beperkt aantal calorieën. Om dit te bewerkstelligen volg je haar recepten uit één van haar boeken of online. Aangezien afvallen simpel gezegd “meer calorieën verbranden dan binnen krijgen” is, zal het volgen van Sonja haar dag/week menu’s er inderdaad voor zorgen dat je gewicht verliest.

Het voedingscentrum heeft ook diverse stukjes geschreven over het Sonja Bakker dieet:

“Het dieet sluit aan bij een aantal voedingsadviezen uit de Schijf van Vijf, zoals gevarieerd eten, veel groente en weinig vet. De menu’s bevatten echter veel minder brood en soms minder zuivel en fruit dan door het voedingscentrum wordt aangeraden”

“Sonja Bakker werkt met veel dure merkproducten, terwijl in veel gevallen alle merken van dat product goed zijn”.

“Bepaalde weetjes en tips van Sonja Bakker stroken niet met wetenschappelijk onderzoek. Zoals ‘van witte wijn krijg je cellulitus’, ‘fruit reinigt je lichaam’ en ‘koffie onttrekt vocht uit je lichaam’.

Conclusie;

Al met al lijkt haar populaire afval methode zeker te kunnen werken om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen. Niet zo zeer als dieet, maar als voedingspatroon. Of hier (dure) boeken of online persoonlijke weekmenu’s voor nodig zijn, durf ik niet te zeggen. Als het helpt om mensen bewust te maken van hun eigen voedingspatroon, dan zal het zeker geen weggegooid geld zijn. Maar wat is er mis met een afspraak bij een diëtist die voor een persoonlijke benadering staat en kijkt naar het individu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *