Atkinst Dieet

Hoe werkt afvallen met behulp van Atkins

Een stukje geschiedenis

Het Atkins dieet is één van de eerste diëten gericht op het minderen van koolhydraten in het eetpatroon. Je kunt het Atkins Dieet dus zien als een koolhydraatarm dieet. Al in 1972 bracht Dr. Robert Atkins zijn boek “Dr Atkins’ Diet Revolution” uit en ging daarin de strijd aan tegen de, op dat moment, reguliere diëten die voornamelijk gericht waren op het verminderen van vet en calorieën. Tegenwoordig zie je steeds meer dieet-goeroes die zich ook richten op koolhydraatarme eetgewoonten maar in 1972 kon je dit met recht een dieet-revolutie noemen. Sinds de eerste versie van het boek van Dr Atkins is er slechts één herziene uitgave gekomen, en wel in 2002. Het geeft aan in hoeverre het oorspronkelijke dieet dus nog in tact is gehouden.

Theorie achter dit dieet

Het Atkins dieet is, zoals gezegd, gericht op het verminderen van het aantal koolhydraten. Het dieet gaat er vanuit dat het sterk gestegen gebruik van koolhydraten in de 20e eeuw de oorzaak is van o.a. overgewicht en diabetes type 2. Door de toename van de koolhydraatinname stelt het Atkins dieet bovendien dat daardoor veel mensen niet aan hun aanbevolen hoeveelheid onverzadigde vetten en eiwitten komen. Het Atkins dieet bestaat dan ook uit het verminderen van het aantal koolhydraten door vooral veel groente, eieren, vlees en vis te eten. Groente omdat ze een bron van vezels en vitamenen zijn en eieren, vlees en vis omdat ze een bron van eiwitten zijn. Eiwitten zijn essentieel bij het Atkins dieet omdat eiwitrijkvoedsel je langer een verzadigd gevoel geeft en omdat het helpt bij spieropbouw. Bovendien is het menselijk lichaam in staat om eiwitten om te zetten in glucose en vet zodat je de rechtstreekse inname van deze stoffen kunt beperken. Door het aantal koolhydraten te verminderen en de eiwitinname te verhogen zorg je voor een verantwoorde en gezonde manier van afvallen.

Welke producten moet je mijden?

Koolhydraatinname moet dus zoveel mogelijk beperkt worden. Dat houdt in dat je bij het volgen van het Atkins Dieet de volgende producten niet meer of in mindere mate mag nemen:

 • Alle soorten brood behalve volkoren brood
 • Pasta behalve volkoren pasta
 • Aardappelen behalve zoete aardappel
 • Snoep en koek
 • Frisdrank en sappen met veel suikers
 • Beperk het eten van fruit tot 1 stuk per dag

Welke producten mag je wel?

Er zijn dus veel dingen die je beter niet meer kunt eten. Maar aan de andere kant zijn er veel producten waar je wel veel van mag eten

 • Alle soorten groenten
 • Ongebrande en ongezouten noten: voornamelijk hazelnoten, pecannoten, walnoten, macadamianoten en paranoten
 • Olijfolie en kokosolie
 • Eieren: wil je een gebakken ei, gebruik dan kokos- of extra vierge olijfolie.
 • Vlees: kip, kip, rund, gevogelte, lam, varken
 • Vis: haring, zalm, makreel, tonijn, kreeft, garnalen etc
 • Tofu
 • Kwark

Natuurlijk mag je af en toe wel iets zoets eten, Atkins heeft verschillende producten ontwikkeld die laag in koolhydraten zijn maar wel bekend staan als traditionele zoetigheden zoals chocoladerepen en koekjes.

Kritiek

Er is ook kritiek op dit dieet. Het gewichtsverlies zou namelijk vooral te wijten zijn aan het feit dat je veel vocht verliest en niet omdat er vet verbrand wordt door je lichaam. Je glycogeenreserves worden aangesproken en dat zou zorgen voor het spectaculaire vochtverlies. Bovendien zou het vochtverlies niet op te vangen zijn door het drinken van water. En wel omdat de verdwenen glycogeenreserves niet meer in staat zijn om vocht vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *