Eetbuien voorkomen

Hoe je eetbuien voorkomt

Een grote eetlust is niet genetisch bepaald. Eetbuien zijn het meestal het gevolg van het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen van het lichaam.

In dit artikel leer je wat een eetbui precies is en welke stappen je vandaag kunt nemen om zelfs de ergste eetbuien te voorkomen.

De twee verschillende soorten honger

Is het je opgevallen dat eetbuien vaak plaatsvinden na het avondeten? Ook als je avondeten bestaat uit een gezonde maaltijd, kun je een korte tijd daarna een eetbui ervaren. Dat komt omdat wij het echte hongersignaal te vaak met het verkeerde associëren.

Echt honger ontstaat als de inhoud van de maag leeg is. De binnenwand van de maag scheidt het ghreline hormoon af. Ghreline is het enige hormoon dat echt hongergevoel kan opwekken in je lichaam.

Suikertrek is een simulatie van echt honger. Je denkt dat je moet eten, maar eigenlijk communiceert je lichaam andere signalen naar je. Suikertrek is wanneer je eigen al vol zit, maar nog de ruimte kan maken voor een fruitig toetje.

Waar komt suikertrek vandaan?

Naast het hongerhormoon ghreline heeft je lichaam ook een verzadigingshormoon. Dat hormoon het leptine. Leptine doet het tegenovergestelde van ghreline: het geeft je een verzadigd gevoel. Leptine kun je zien als het verzadigingshormoon en is mogelijk het belangrijkste hormoon als je op een gezonde manier wilt afvallen.

Hoewel leptine een hongergevoel stopt, maakt het een uitzondering voor suikers, waardoor het lijkt alsof we een tweede maag hebben voor een suikerrijk toetje.

Laten we even terug in de tijd gaan naar onze verre voorouders om dit te verklaren. In de lente en zomer maakte zij een vetlaag aan om in de winter de tijden van schaarste te overleven. De suikers in fruit speelden daarbij een cruciale rol.

Fruit was maar een korte periode beschikbaar. In die periode aten onze verre voorouders zoveel mogelijk fruit. Fructose (de natuurlijke suiker) zorgde ervoor dat vetmassa werd aangemaakt waardoor de overlevingskans werd vergroot.

Vanuit evolutionair perspectief is trek in suiker een overlevingsmechanisme. Onze verre voorouders gebruikten het om in korte tijd zoveel mogelijk fruit te eten, zonder het gevoel te krijgen dat ze snel vol zitten.

Ironisch genoeg is suiker vandaag de dag een van de hoofdoorzaken van overgewicht en alle ziektes die daar mee gepaard gaan, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Voorkom suikertrek in drie stappen

Suikertrek kun je voorkomen door de onderstaande maatregelen te treffen.

  1. Beperkt bewerkte fructose – vermijd alle kunstmatige fructosesoorten zoals glucose-fructosestroop, high fructose corn syrup, HFCS, glucose-fructosesiroop, glucosesiroop of fructosesiroop.
  2. Eet meer omega 3 vetzuren – omega 3 helpt je om de ghreline en leptine balans te optimaliseren voor gewichtsverlies. Naast de omega 3 vetzuren helpen de eiwitten in vette vis je om sneller af te vallen. Meer informatie hieronder vind je in dit artikel over het eiwitdieet.
  3. Verminder je vetpercentage – Lichaamsvet is niet passief. Lichaamsvet maakt belangrijke hormonen aan, waaronder het verzadigingshormoon leptine. Als je een hoog vetpercentage hebt, is de kans groot dat je een verstoorde leptine balans hebt. Dit kan leiden tot meer suikertrek. Doorbreek de vicieuze cirkel door vandaag nog te beginnen met afvallen.

Naast de bovenstaande tips kun je nog veel meer doen om snel en veilig af te vallen, zoals dagelijkse beweging of het volgen deze afslanktips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *