Zorgverzekeraar

Afvallen? Het kan met hulp van de zorgverzekering

Afvallen, je kent het wel. Nog even een paar kilootjes er af voor de vakantie, dat extra pondje dat er tijdens de feestdagen is bijgesnoept. Of misschien wil je wel van maat 42 naar maat 38 en ga je resoluut beginnen met een dieet. Maar waar moet je beginnen en waar moet je op letten? Minder eten en sporten? Deze dingen liggen voor de hand maar sommige mensen kunnen wel wat hulp gebruiken. Een goed begin is immers het halve werk.

Het naleven van een gezonde levensstijl en gezond gewicht wordt door  veel zorgverzekeraars gestimuleerd. Dit doen zij om aandoeningen als gevolg van overgewicht te voorkomen. De meeste zorgverzekeraars bieden diverse mogelijkheden om onder begeleiding af te vallen.  Hieronder staan een aantal mogelijkheden op een rijtje.

De diëtist

Wat veel mensen niet weten, is dat je vanuit de basisverzekering recht hebt op drie uur voedingsadvies van een diëtist. Het advies wordt, na aftrek van je eigen risico, helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Ongeacht bij welke zorgverzekeraar je verzekerd bent, want de basisverzekering is overal gelijk. Het enige dat je goed in de gaten moet houden, is of de diëtist een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Een diëtist weet veel van voeding en wat voeding met je lichaam doet. Hij of zij kan je helpen je eetgewoonten te veranderen en coacht je bij voedingsvragen. Een diëtist kan je adviseren over gezond eten maar ook over eten bij gezondheidsproblemen.

De sportschool

De zorgverzekeraars willen de verzekerden graag stimuleren om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, daarom geven zij vaak korting op abonnementen op de sportschool. Deze korting wordt vaak aangeboden bij sportscholen die door de zorgverzekeraars zijn uitgekozen en bij sommige zorgverzekeraars krijg je bijvoorbeeld vrije toegang tot groepslessen of een gratis fittest. Als je precies wilt weten met welke sportschool jouw zorgverzekering samenwerkt, kun je het best even de website van de zorgverzekering bekijken.

De gewichtsconsulent

Afhankelijk van de verzekering zit er in het aanvullende pakket een budget voor preventie of gezond leven. Hier kan bijvoorbeeld een reanimatiecursus of EHBO cursus van worden gevolgd. Binnen het budget voor preventie of gezond leven is er ook ruimte voor vergoeding van een gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent begeleidt gezonde mensen met overgewicht en helpt om goede en gezonde voeding samen te stellen. Hij of zij stelt een behandelplan voor je op en begeleidt je tijdens het afvallen. Een bezoek aan de gewichtsconsulent wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering dus er wordt geen aanspraak op het eigen risico gedaan.

Om zeker te weten waar jij recht op hebt, hoe vaak en bij wie raadpleeg je de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering. Iedere zorgverzekeraar vergoedt tot een bepaald maximum en indien je dit bereikt hebt in een jaar wordt er geen vergoeding meer gegeven. Als je dit goed in de gaten houdt, kom je niet voor verassingen te staan maar krijg je wel de zorg waar je recht op hebt. Zijn de voorwaarden niet gunstig, dan is overstappen wellicht een optie. Gebruik wel een goede zorgverzekering vergelijken website om het wat makkelijker te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *