Kinderen BMI

BMI bij kinderen

Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen die op jonge leeftijd al een overgewicht hebben. Het kan dan handig zijn om haar/zijn BMI te berekenen, (Heeft geen zin voor kinderen jonger dan twee jaar). Deel het gewicht in kilo’s door de lengte in meters en deel de uitkomst nomaals door de lengte. Als voorbeeld bij een kind met een gewicht van 30 kg en een lengte van 1,20;
30:1,2=25
25:1,2=20,8
De BMI in dit voorbeeld is dus 20,8

Alleen zijn we er nu nog niet, want de formule om de BMI te berekenen is dan wel het zelfde als bij volwassenen, echter de interpretatie wijkt behoorlijk af!

Om de BMI bij kinderen goed te kunnen beoordelen, is er na een grootschalig onderzoek een tabel voor zowel jongens als meisjes gemaakt die meer verteld over de BMI bij kinderen;

BMI Jongens

bmi jongens

BMI Meisjes

bmi

Aan de rechterkant van de tabellen staan P-getallen. P50 betekent dat 50% van de kinderen een hogere en 50% een lagere BMI hebben. P3 Betekent dat 3% van de kinderen een lagere BMI hebben. Overgewicht is vanaf p90 en hoger. Dit betekent dat 10% van de kinderen een overgewicht hebben (op basis van het gehouden onderzoek). Ondergewicht is lager dan p3. Alle waarden in het groen zijn “normaal”.

Net als bij volwassenen is het “uitlezen” van een BMI alleen een richtlijn. Een dokter en/of diëtist kan o.a. een vet percentage berekenen en op een deskundige manier beoordelen of het betreffende kind een gezond gewicht heeft. Daarnaast worden kinderen redelijk goed in de gaten gehouden via in eerste instantie een consultatiebureau en later de schoolarts.

2 thoughts on “BMI bij kinderen

    1. Bedankt voor de tip. Wel vraag ik me af of de BMI rekentool waar je naar verwijst rekening houdt met de afwijkende interpretatie v/d uitkomst. Ouders die denken dat hun kind een te hoge BMI hebben doen er goed aan dit te bespreken met de arts, alvorens zelf hun kind op een dieet te zetten. Kinderen hebben nou eenmaal voldoende bouwstoffen nodig. En hoe vaak hoor je wel niet… “M’n kind wordt wel wat dikker… hij/zij zal straks wel weer een groeispurt maken”. (Alsof eerst reserves worden opgeslagen alvorens de lengte groei doorzet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *