Ziekenhuisdieet en jojo effect

Ziekenhuisdieet: Snel op jouw streefgewicht of gebakken lucht?

Je bent er nu helemaal klaar mee. Afvallen is urgenter dan ook en je wilt dan ook snel afrekenen met jouw overgewicht. Dit kun je doen aan de hand van verschillende soorten diëten. Het ziekenhuisdieet is een vrij rigoureuze methode om vet kwijt te raken. Je moet er namelijk behoorlijk wat voeding per dag op inboeten, wat het niet 1 van de makkelijkste diëten maakt. Toch kent het wel de nodige naamsbekendheid en volgers. We laten je dan ook graag zien of het echt werkt om op deze manier af te vallen. Verder nemen we natuurlijk ook meerdere aspecten van het dieet mee zoals gezondheid, effectiviteit op de langere termijn en mogelijk kosten die je maakt.

Wat is het ziekenhuisdieet en hoe is het ontstaan?

Het klinkt vrij logisch en dat is het ook. Deze manier van afvallen is ontstaan in, jawel, ziekenhuizen. Alleen de reden wijkt toch iets af van de overgrote meerderheid die wil afvallen. Het is eigenlijk ontwikkeld om mensen te helpen met het bestrijden van overgewicht voor risicoverlaging tijdens medische ingrepen. Er moet dan binnen een niet al te lange tijd een gezond gewicht zijn bereikt, om de ingreep door te kunnen laten gaan. Toch wordt het nu steeds vaker gebruikt als “gewone” dieetmethode. Dit met de wetenschap dat het niet de allerbeste manier is om snel af te vallen.

Uitleg over het dieet en zaken waar je op moet letten

Er zijn namelijk een aantal dingen die goed in je op dient te nemen voordat je met het ziekenhuisdieet begint. Tuurlijk kan je er snel mee afvallen. Maar ben je wel op de juiste manier bezig? Als je de gemiddelde Nederlander vraagt om snel een taart te bakken zal dit zeker wel lukken. De vraag is alleen of hij lekker is, alles bevat wat erin hoort te zitten, het baksel gaar is en met de juiste kennis is bereid. Oftewel, klopt het totaalplaatje om er een succes van te maken. Je kan dit voor een klein beetje vergelijken met het volgen van een dieet.

Snel afvallen door minder calorieën

Minder calorieën helpt je zeker snel met afvallen. Het is zelfs 1 van de basisregels als je vet wilt verbranden. Maar je kan er ook in doorslaan. En dit heeft dan al heel snel een verkeerde uitwerking. Je lichaam gaat oppotten en alle lichaamsvetten juist vasthouden als er bijna geen eten binnenkomt. Dit resulteert in geen gewichtsverlies en flink aankomen na het dieet. Daarom ook ten zeerste af te raden als je echt wilt afvallen. Het ziekenhuisdieet bevat dusdanig weinig calorieën dat het zich zeker in de gevarenzonde bevindt.

Waarom te weinig eten niet werkt

Kort gezegd heeft dit te maken met het jojo effect. Waardoor je lichaam in een spaarstand schiet en lichaamsvetten gaat vasthouden. Zo kan het energie leveren op latere momenten, ook als er bijna tot geen voeding binnenkomt. Nu ga je na het dieet weer “vrolijk normaal eten” en zal je dan ook flink aankomen, omdat je lichaam alles opzuigt. Tegen de tijd dat je weer energie gaat gebruiken uit je voeding ben jij ondertussen al weer een lekker dikkertje met bonuspunten.

Het missen van een hoop gezonde voedingsstoffen

Doordat je weinig eet mis je ook een flinke lading gezonde en essentiële voedingsstoffen. Hierdoor is het ziekenhuisdieet dan ook niet gezond. Je moet bij het diëten altijd rekening genoeg eten en alles binnenkrijgen wat je nodig hebt. En dan kan je alsnog afvallen, maar met dit dieet gaat dat dus zeker niet lukken.

Hoe lang ga je het volhouden?

Dat verschilt per persoon. Sommige kunnen het heel lang volhouden, maar in de praktijk zijn de meeste er toch wel vrij snel klaar mee. En je moet het ook niet lang gaan volgen. Daarvoor is het helemaal ook niet bedoeld. Het is in principe een snelle en tijdelijke oplossing voor een ander probleem dan snel, gezond en duurzaam afvallen met blijvende resultaten.

Feitelijk gezien is het een traditioneel crashdieet

En dat klopt inderdaad als een bus. Crashdiëten hanteren hetzelfde protocol en zijn daarom al snel geliefd. Tot mensen erachter komen dat het ziekenhuisdieet niet werkt en dan komen de slechte beoordelingen. Trap er daarom ook niet in en ga voor snel, maar vooral ook duurzaam en gezond resultaat. Zo zit je op de juiste weg en ben je naast snel, ook nog eens blijvend van je overgewicht af. En je zal er gezonder van worden, meer energie krijgen, veel zelfvertrouwen ontwikkelen en stralen van geluk!

Hoe ervaren de gebruikers ervan het dieet?

In het begin vaak goed omdat de kilo’s er af lijken te vliegen alsof je airmiles te veel hebt. Maar na een paar weken is het niet leuk meer, verdwijnen de snel behaalde resultaten, krijgen gebruikers vaak klachten en op lange termijn is er nog steeds niks af of juist bijgekomen door het jojo effect!

Beter het ziekenhuisdieet links laten liggen?

Je kan daarom het dieet ook het beste links laten liggen en zelf aan de rechterkant kiezen voor een dieet dat wel werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *